Εγκαταστάσεις

Το Εκπαιδευτήριο

Καθώς οι ανάγκες για εκπαίδευση των συνεργατών του δικτύου καθώς επίσης και των νέων καταστημάτων αυξάνονται συνεχώς, ήταν ανάγκη να βρεθούν χώροι που να στεγάζουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου. Έτσι λοιπόν, το πρώτο εκπαιδευτήειο που βρισκόταν στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας μεταφέρθηκε σε αυτόνομο χώρο όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί η ταυτόχρονη εκπαίδευση περισσότερων ατόμων στα υψηλά στάνταρ ποιότητας που έχει θέσει το Τμήμα Εκπαίδευσης της Εταιρείας. Παράλληλα κατασκευάστηκαν 3 νέα εκπαιδευτήρια στη Λευκωσία, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Όλα τα εκπαιδευτήρια περιλαμβάνουν αίθουσα σεμιναρίων, barista lab με επαγγελματικές μηχανές espresso και brewing bar, εργαστήριο καφεκοπτείου με σιλό αποθήκευσης καφέ και μηχανές άλεσης όλων των ειδών καφέ, καθώς και γωνιά δώρου όπου παρατίθενται τα χρηστικά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για την παρασκευή και απόλαυση καφέ και τσαγιού στο σπίτι.

Σκοπός της εκπαίδευσης σε ένα τόσο εξοπλισμένο εκπαιδευτήριο είναι να μπορεί το προσωπικό ενός νέου καταστήματος να εξοικειωθεί με το χώρο του μελλοντικού εργασιακού χώρου του, να μάθει τα μυστικά των συγκεκριμένων διαδικασιών που ισχύουν σε ένα κατάστημα Coffee Island για τη διαχείρισή του, την παρασκευή ροφημάτων, την άλεση των καφέδων, το χειρισμό, την καθαριότητα και τη συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού.

ekpaideutirio

Το Εργαστήριο

Είναι τελικά ο καφές επιστήμη; Μία ερώτηση που είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι μία τέχνη κατά την άσκηση της οποίας η εμπειρία γίνεται γνώση. Από τη στιγμή που παράγεται γνώση, στην Coffee Island πιστεύουμε και επενδύουμε στον καφέ ως επιστήμη. Για το λόγο αυτό ιδρύσαμε ένα πρότυπο εργαστήριο μελέτης κι έρευνας γύρω από τον καφέ στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Πάτρα. Το εργαστήριο χωρίζεται στους ακόλουθους χώρους:

Αξιολόγηση δειγμάτων ωμού καφέ (grading): χώρος εξοπλισμένος με τον απαραίτητο εξοπλισμό (υγρασιόμετρο, κόσκινα καφέ, πρότυπα ελαττωματικών κόκκων κ.ά.) όπου γίνεται ο έλεγχος των δειγμάτων ωμού καφέ, πριν οδηγηθούν στην Μονάδα Παραγωγής ή στο sample roaster για καβούρδισμα.

Sample Roaster (Καβούρδισμα δειγμάτων): χώρος όπου αναπτύσσονται οι ομορφότερες και πιο σπάνιες μυρωδιές…εδώ τα δείγματα του ωμού καφέ που καταφθάνουν από όλες τις άκρες της γης χορεύουν ρυθμικά στο τύμπανο ενός Coffee Tech FZ-94 και απελευθερώνουν τα πιο πλούσια μυστικά τους…τα αρώματά τους. Ένας έμπιστος χρωματογράφος Neotec είναι απαραίτητος για την κατανόηση και τεκμηρίωση του βαθμού καβουρδίσματος που μας δίνει το κάθε προφίλ.

Espresso & Brew bar (Χώρος παρασκευής espresso & μεθόδων εκχύλισης): δύο μηχανές espresso είναι πάντα έτοιμες για να μετατρέψουν – με τη χρήση φιλτραρισμένου νερού – τους αλεσμένους κόκκους κάθε καφέ στο διασημότερο ρόφημα καφέ παγκοσμίως, έναν espresso. Παράλληλα, όλες οι δυνατές μέθοδοι εκχύλισης καφέ φίλτρου είναι γεγονός στο brew bar χρησιμοποιώντας κάθε φορά το κατάλληλο χρηστικό αντικείμενο (Hario Dripper, Hario Syphon, Chemex, Aeropress, French Press κ.ά.). Όλα τα ροφήματα υποβάλλονται σε brewing chart (espresso είτε φίλτρου) με τη χρήση κατάλληλων συσκευών (refractometer κ.ά) και τα αποτελέσματα συνυπολογίζονται στη γευστική δοκιμή που ακολουθεί. Τέλος, εδώ γίνονται και όλες οι δοκιμές που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του νερού και την επίπτωση που αυτή μπορεί να έχει στο γευστικό προφίλ κάθε ροφήματος.

Cupping Room (Χώρος γευστικών δοκιμών): κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος σύμφωνα με τα πρότυπα του SCAA (Specialty Coffee Association of America) όπου γίνονται οι γευστικές δοκιμές των καβουρδισμένων καφέδων με διάφορες μεθόδους (espresso, brewed, Brazilian), καθώς επίσης και των εκχυλισμένων τσαγιών. Εδώ η ένταση του φωτός, η υγρασία και η θερμοκρασία καθώς και η οσμές στον αέρα είναι ελεγχόμενες ώστε να μην επηρεάζουν την κρίση της γευστικής δοκιμής.

ergastiria_1_450pxergastiria_2_450px

 

Μεταποίηση καφέ

Η ανακάλυψη των μυστικών του καφέ απαιτεί κόπο, μεράκι, επιμονή, επένδυση σε εξοπλισμό και πρόσωπα, όραμα και αγάπη για το προϊόν. Η Coffee Island προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα καταστήματα υπηρεσιών Coffee on-the-go, καθώς διαθέτει τις δικές της μονάδες παραγωγής καφέ έχοντας άμεσο έλεγχο των προϊόντων καφέ που διατίθενται στα καφεκοπτεία Coffee Island.

Πρόκειται για δύο υπερσύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας καφέ στην περιοχή της Πάτρας. Η επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξασφαλίσει την ποιότητά της στα πλαίσια της δεδομένης αύξησης της παραγωγής που προκύπτει από την συνεχόμενη επέκταση του δικτύου της.

Οι μονάδες διαθέτουν δύο μηχανές καβουρδίσματος καφέ, σιλό αποθήκευσης καβουρδισμένου καφέ και συσκευαστικές μηχανές. Οι μονάδες είναι πιστοποιημένες κατά τα πρότυπο ISO22000 ως προς τη διαχείριση της ασφάλειας τροφίμων.

metapoiisi