Γενικά άρθρα

ΜΙΑ “ΒΟΥΤΙΑ” ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ESPRESSO ΚΑΙ ΤΟΥ CAPPUCCINO

Σιγά-σιγά, έρχεται η εποχή που ένα φλιτζάνι espresso ή μια κούπα cappuccino θα ζεσταίνει τόσο τα χέρια σου όσο και… τη μέρα σου. Είτε είσαι fan του «μια γουλιά και φεύγω για δουλειά» είτε απολαμβάνεις αργά τον καφέ σου με το λαχταριστό αφρόγαλα, οι καφέδες με βάση τον espresso είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Tο αγαπημένο σου ρόφημα σε καλημερίζει κάθε πρωί και σου κρατά συντροφιά κάθε απόγευμα.

Πώς έφτασε όμως να γίνει ο αχώριστός σου φίλος; 

Café-Espress since 1880

Τότε είναι που δημιουργείται, για πρώτη φορά, η ανάγκη για café-espress, δηλαδή για φρέσκο καφέ κατά παραγγελία. 

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να βιάζεται; Οι ρυθμοί της ζωής ήταν και είναι γρήγοροι. Από την εποχή που οι άνθρωποι εργάζονταν στα χωράφια ή στη φάμπρικα έως και σήμερα στα πολυκαταστήματα ή στα γραφεία, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο στόχος ήταν και είναι ένας: χρειαζόμαστε έναν γρήγορο καφέ πριν τη δουλειά.

Με άλλα λόγια, η ύπαρξη του espresso οφείλεται στην ανθρώπινη ανυπομονησία και στους γρήγορους και επιτακτικούς ρυθμούς της ζωής. Γι’ αυτό, είναι ο καφές που μας «καταλαβαίνει» και καλύπτει τις ανάγκες μας κάθε στιγμή.

Μηχανή espresso since 1822

☕ 1822: Ο Edward Loysel de Santais φτιάχνει τη δική του μηχανή, θέτοντας τα     ερείσματα για καφέ που δημιουργείται από τη «σύμπραξη» νερού και ατμού. Παρόλα αυτά, η μηχανή του ήταν επικίνδυνη και το αποτέλεσμα του καφέ, πικρό.  

☕ 1884: Ο Angelo Moriondo δημιουργεί μια μηχανή με δύο μπόιλερ, ένα με νερό και ένα με ατμό που καταλήγουν στην μπάρα με τον καφέ. Η μηχανή αυτή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την πρώτη επιτυχημένη μηχανή. 

☕ 1903: Ο Ιταλός εφευρέτης Luigi Bezzera κατασκευάζει μια επαναστατική μηχανή espresso. Η διαφορά με τις προηγούμενες; Ο ατμός βρίσκεται στην κορυφή του μπόιλερ και δεν έρχεται σε επαφή με το νερό, που βρίσκεται στον πάτο του μπόιλερ. Έτσι, το νερό πιέζεται από τον ατμό και περνά μέσα από τον καφέ, ο οποίος λόγω πίεσης εκχυλίζεται περισσότερο. Το όφελος; Ο χρόνος εκχύλισης μειώνεται δραματικά από τα 5’ στα 30’’. 

☕ 1938: Ο Achille Gaggia, με τη δική του μηχανή, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη – και την επίτευξη – για σταθερή ποσότητα καφέ. Το σημαντικότερο;  Ο καφές ολοκληρώνεται σαν ρόφημα αφού μπαίνει η τελική πινελια: οι χαρακτηριστικές χρυσές ανταύγειες (tiger stripes) που έχει ο espresso.

☕ 1961: Ο Ernesto Valente μας συστήνει τη Faema E61. Με σταθερή πίεση, χωρίς να χρειάζεται μοχλό, το νερό φτάνει στον καφέ έτοιμο και σε θερμοκρασία ψησίματος. 

Και κάπως έτσι, οι μηχανές espresso και ο μύλος άλεσης έγιναν το απόλυτο must-have σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Λατινική Αμερική. Οι Ιταλοί μετανάστες, μάλιστα, ήταν αυτοί που τα διέδωσαν και σε άλλες χώρες του παγκόσμιου χάρτη. 

Ποιοι καφέδες προήλθαν από το Café-Espress;

Φυσικά, ο espresso και στη συνέχεια, ο cappuccino. Μια σημαντική ανακάλυψη, μας χάρισε τους αγαπημένους μας καφέδες και τις παραλλαγές τους, για να τους απολαμβάνουμε με όποιο τρόπο εμείς θέλουμε. 

Espresso – Ένας γρήγορος καφές στο χέρι

Το αποτέλεσμα μιας απλής συνταγής: νερό και λεπτο-αλεσμένοι κόκκοι καφέ. Ένα έντονο ρόφημα, που δεν ξεπερνά τα 30 ml, με πλούσιο σώμα και χαρακτηριστική κρέμα σε χρυσό χρώμα πάνω στη λαχταριστή επιφάνεια του ροφήματος. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μονό – όπως οι Ιταλοί – ή διπλό. Τέλος, είναι η βάση για πολλά ροφήματα καφέ, όπως Ristretto, Lungo, Americano και… με την προσθήκη αφρογάλακτος, Cappuccino, Macchiato, Flat White, Latte και πολλά ακόμη! 

Cappuccino – Μια κούπα απόλαυσης

Το αποτέλεσμα της αρμονικής ισορροπίας του πλούσιου, γλυκού γάλακτος και του espresso. Φτιάχνεται με μια δόση espresso και ζεστό αφρόγαλα. Δύο επιλογές σερβιρίσματος: Ζεστό και με τον παραδοσιακό λευκό κύκλο στο κέντρο ή ζεστό και με καλλιτεχνικά σχέδια (latte art) στο αφρόγαλα. Το όνομά του; Προέρχεται από τους μοναχούς (capuchin friars), αφού η επίσημη ενδυμασία τους αποτελούνταν από καφέ ρουχισμό και μια λευκή κουκούλα.

Και μην ξεχνάς…

Μπορείς να δοκιμάσεις τις διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια στο espresso bar των Coffee Island σε take away ή delivery, αλλά και να δοκιμάσεις να φτιάξεις μόνος σου τον αγαπημένο σου καφέ, με κόκκους από το καφεκοπτείο μας.

 

Share

Τελευταία Άρθρα

NICARAGUA NUEVA SEGOVIA: Ο ΝΕΟΣ ΜΑΣ MICROFARM ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΦΑΡΜΑ

Στην Coffee Island πιστεύουμε στην αξία της οικογένειας, της αφοσίωσης, της προσωπικής φροντίδας και της εξέλιξης που…

19/04/2024

RWANDA GISANGA: Ο ΝΕΟΣ SINGLE ESTATE ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ

Ο ΝΕΟΣ SINGLE ESTATE ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ Rwanda Gisanga. Αυτός είναι ο νέος…

22/03/2023

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ SINGLE ESTATE ETHIOPIA GUJI ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΚΑΘΕ ΚΑΦΕΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ … Ο καφές δεν είναι απλώς ένα ρόφημα. Έχει μια…

22/02/2023

PERU SANTA TERESA – ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

AΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ CUSCO, ΣΤΟΥΣ SINGLE ESTATE ΚΑΦΕΔΕΣ ΜΑΣ Ως αυθεντικοί κυνηγοί νέων και πρωτόγνωρων…

02/02/2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ BRAZIL ALTA MOGIANA ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ COFFEE LOVERS

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ SPECIALTY COFFEE ΠΟΥ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ Η αναζήτηση μιας…

23/01/2023

ΝΕΟΣ COLOMBIA ORGANIC

ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ORGANIC COFFEE ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ SINGLE ESTATE ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ…

06/12/2022