Σιγά-σιγά, έρχεται η εποχή που ένα φλιτζάνι espresso ή μια κούπα cappuccino θα ζεσταίνει τόσο τα χέρια σου όσο και… τη μέρα σου. Είτε είσαι fan του «μια γουλιά και φεύγω για δουλειά» είτε απολαμβάνεις αργά τον καφέ σου με το λαχταριστό αφρόγαλα, οι καφέδες με βάση τον espresso είναι κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Tο αγαπημένο σου ρόφημα σε καλημερίζει κάθε πρωί και σου κρατά συντροφιά κάθε απόγευμα.

Πώς έφτασε όμως να γίνει ο αχώριστός σου φίλος; 

Man speaking on the phone while holding two paper cup coffees.

Café-Espress since 1880

Τότε είναι που δημιουργείται, για πρώτη φορά, η ανάγκη για café-espress, δηλαδή για φρέσκο καφέ κατά παραγγελία. 

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να βιάζεται; Οι ρυθμοί της ζωής ήταν και είναι γρήγοροι. Από την εποχή που οι άνθρωποι εργάζονταν στα χωράφια ή στη φάμπρικα έως και σήμερα στα πολυκαταστήματα ή στα γραφεία, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο στόχος ήταν και είναι ένας: χρειαζόμαστε έναν γρήγορο καφέ πριν τη δουλειά.

Με άλλα λόγια, η ύπαρξη του espresso οφείλεται στην ανθρώπινη ανυπομονησία και στους γρήγορους και επιτακτικούς ρυθμούς της ζωής. Γι’ αυτό, είναι ο καφές που μας «καταλαβαίνει» και καλύπτει τις ανάγκες μας κάθε στιγμή.

The coffee is extracted in the paper cup.

Μηχανή espresso since 1822

☕ 1822: Ο Edward Loysel de Santais φτιάχνει τη δική του μηχανή, θέτοντας τα     ερείσματα για καφέ που δημιουργείται από τη «σύμπραξη» νερού και ατμού. Παρόλα αυτά, η μηχανή του ήταν επικίνδυνη και το αποτέλεσμα του καφέ, πικρό.  

☕ 1884: Ο Angelo Moriondo δημιουργεί μια μηχανή με δύο μπόιλερ, ένα με νερό και ένα με ατμό που καταλήγουν στην μπάρα με τον καφέ. Η μηχανή αυτή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την πρώτη επιτυχημένη μηχανή. 

☕ 1903: Ο Ιταλός εφευρέτης Luigi Bezzera κατασκευάζει μια επαναστατική μηχανή espresso. Η διαφορά με τις προηγούμενες; Ο ατμός βρίσκεται στην κορυφή του μπόιλερ και δεν έρχεται σε επαφή με το νερό, που βρίσκεται στον πάτο του μπόιλερ. Έτσι, το νερό πιέζεται από τον ατμό και περνά μέσα από τον καφέ, ο οποίος λόγω πίεσης εκχυλίζεται περισσότερο. Το όφελος; Ο χρόνος εκχύλισης μειώνεται δραματικά από τα 5’ στα 30’’. 

☕ 1938: Ο Achille Gaggia, με τη δική του μηχανή, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη – και την επίτευξη – για σταθερή ποσότητα καφέ. Το σημαντικότερο;  Ο καφές ολοκληρώνεται σαν ρόφημα αφού μπαίνει η τελική πινελια: οι χαρακτηριστικές χρυσές ανταύγειες (tiger stripes) που έχει ο espresso.

☕ 1961: Ο Ernesto Valente μας συστήνει τη Faema E61. Με σταθερή πίεση, χωρίς να χρειάζεται μοχλό, το νερό φτάνει στον καφέ έτοιμο και σε θερμοκρασία ψησίματος. 

Και κάπως έτσι, οι μηχανές espresso και ο μύλος άλεσης έγιναν το απόλυτο must-have σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Λατινική Αμερική. Οι Ιταλοί μετανάστες, μάλιστα, ήταν αυτοί που τα διέδωσαν και σε άλλες χώρες του παγκόσμιου χάρτη. 

Man and woman enjoying a walk holding their paper cup coffees.

Ποιοι καφέδες προήλθαν από το Café-Espress; 

Φυσικά, ο espresso και στη συνέχεια, ο cappuccino. Μια σημαντική ανακάλυψη, μας χάρισε τους αγαπημένους μας καφέδες και τις παραλλαγές τους, για να τους απολαμβάνουμε με όποιο τρόπο εμείς θέλουμε. 

Man holding an espresso cup inside a coffee island store.

Espresso – Ένας γρήγορος καφές στο χέρι

Το αποτέλεσμα μιας απλής συνταγής: νερό και λεπτο-αλεσμένοι κόκκοι καφέ. Ένα έντονο ρόφημα, που δεν ξεπερνά τα 30 ml, με πλούσιο σώμα και χαρακτηριστική κρέμα σε χρυσό χρώμα πάνω στη λαχταριστή επιφάνεια του ροφήματος. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μονό – όπως οι Ιταλοί – ή διπλό. Τέλος, είναι η βάση για πολλά ροφήματα καφέ, όπως Ristretto, Lungo, Americano και… με την προσθήκη αφρογάλακτος, Cappuccino, Macchiato, Flat White, Latte και πολλά ακόμη! 

Woman happily holding a cappuccino cup.

Cappuccino – Μια κούπα απόλαυσης

Το αποτέλεσμα της αρμονικής ισορροπίας του πλούσιου, γλυκού γάλακτος και του espresso. Φτιάχνεται με μια δόση espresso και ζεστό αφρόγαλα. Δύο επιλογές σερβιρίσματος: Ζεστό και με τον παραδοσιακό λευκό κύκλο στο κέντρο ή ζεστό και με καλλιτεχνικά σχέδια (latte art) στο αφρόγαλα. Το όνομά του; Προέρχεται από τους μοναχούς (capuchin friars), αφού η επίσημη ενδυμασία τους αποτελούνταν από καφέ ρουχισμό και μια λευκή κουκούλα.

Και μην ξεχνάς…

Μπορείς να δοκιμάσεις τις διάφορες ποικιλίες και χαρμάνια στο espresso bar των Coffee Island σε take away ή delivery, αλλά και να δοκιμάσεις να φτιάξεις μόνος σου τον αγαπημένο σου καφέ, με κόκκους από το καφεκοπτείο μας.

Woman standing below a wall-message inside a coffee island store.