Ο ΝΕΟΣ SINGLE ESTATE ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

Rwanda Gisanga. Αυτός είναι ο νέος Single Estate που θα ανακαλύψεις στο stand του δικού σου Coffee Island και θα τον γευτείς για να ταξιδέψεις στην άλλη άκρη της γης με μια γουλιά. Μετά τον Ethiopia Guji η εξερεύνησή σου στον κόσμο του specialty coffee συνεχίζεται με έναν καφέ που έχει άρωμα γυναίκας και σε καλεί να δείξεις τη συμπαράστασή σου στις γυναίκες που τη χρειάζονται.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ RWANDA GISANGA

Ο νέος Rwanda Gisanga κρύβει άλλη μια ιστορία από εκείνες που βλέπεις να ξετυλίγονται μπροστά σου καθώς απολαμβάνεις το γευστικό του προφίλ. Αυτή η ιστορία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μιλά για εκείνες τις γυναίκες που ζουν μακριά μας και αγωνίζονται ακόμα να κατακτήσουν αυτό που τους αξίζει. Στη Ρουάντα, εκεί όπου φύεται ο μοναδικός 100% specialty Arabica red burbon, το 45% των καλλιεργητών είναι γυναίκες. Αυτό το ποσοστό είναι μια μεγάλη κατάκτηση που μπορεί να αποτελεί και παράδειγμα ακόμα και για τον δικό μας κόσμο. Σκέψου ότι μιλάμε για περιοχές όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και η θέση της γυναίκας είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμείς αναγνωρίζουμε στις δικές μας κοινωνίες.

ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Πίσω από την καλλιέργεια του Gisanga βρίσκεται η προσπάθεια της Divine, που προέρχεται από οικογένεια παραγωγών και το όραμά της είναι η ενίσχυση των γυναικών, και του Chris, που δούλευε στο πλευρό των παραγωγών παρέχοντας συμβουλές σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Και οι δυο ενθαρρύνουν τις γυναίκες της Ρουάντα να εργαστούν στην καλλιέργεια του καφέ και τις βοηθούν να ενισχύσουν τη θέση τους εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση, σταθερό εισόδημα, ασφάλεια και εκπαίδευση. Ακούγεται ήδη λες και περιγράφεις την υπόθεση κάποιας ταινίας, αλλά η πραγματικότητα σε εκείνη την πλευρά του πλανήτη είναι κάπως έτσι και η Coffee Island σου την διηγείται μέσα από τον νέο της Single Estate.

Μέσα από την καλλιέργεια του καφέ, οι αγρότισσες δεν εξασφαλίζουν μόνο μια καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά δίνουν το παράδειγμα μεθόδων που είναι οργανικές και προάγουν τη βιωσιμότητα. Ο Rwanda Gisanga παράγεται στον τομέα Mbuye της περιοχής Ruhango που βρίσκεται στη νότια επαρχία της Ρουάντα. Αυτή η περιοχή που βρίσκεται σε υψόμετρο 1650μ πάνω από τη θάλασσα, στα βουνά του Nil-Congo είναι ένα ανεκτίμητο plateu που χαρίζει τα κόκκινα κεράσια της ποικιλίας red burbon.

Τα πολύτιμα δέντρα φυτεύονται σε σειρές που βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους ώστε να αερίζονται αρκετά και να τα βλέπει ο ήλιος όσο χρειάζεται για να αναπτυχθούν και να χαρίσουν τους εκλεκτούς καρπούς τους, ενώ δέντρα που κάνουν σκιά προστατεύουν τα νεαρά δενδρύλλια. Όσο για το λίπασμα, αυτό είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό κομποστοποιημένα φύλλα από μπανανιές, κόκκοι ρυζιού και όποιο άλλο προϊόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αυτό τον τρόπο – ενώ οι γεωσκώληκες αξιοποιούνται δεόντως για να προσφέρουν στη γη τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Πρωτόγονη, αποτελεσματική και σίγουρα βιώσιμη αυτού του τύπου η καλλιέργεια αποδεικνύει τη δύναμη της φύσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική ανωτερότητα του καφέ που προσφέρει.

Οι καρποί που συλλέγονται μεταξύ Μάρτη και Ιούλη έχουν κατακόκκινο χρώμα, τη γλύκα του μελιού και άρωμα γιασεμιού με νότες από μούρα. Το ταξίδι τους ξεκινά με πρώτη στάση την υγρή επεξεργασία – φυσικά και γίνεται με το χέρι – την επιλογή των καλύτερων και την αποξήρανση σε πάγκους, κάτω από τον ήλιο. Όλα αυτά με τη φροντίδα των γυναικείων χεριών που πρωταγωνιστούν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Μάλιστα, η οργάνωση Τropic Coffee της Divine φροντίζει ώστε η ποσότητα του καφέ που καλλιεργείται από τις γυναίκες να διαχωρίζεται και τα κέρδη από την πώλησή της να επιστρέφουν στην ενίσχυση της γυναικείας κοινότητας εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγεία και γενικότερα, το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ

Αυτές τις γυναίκες τιμά η Coffee Island με τον Rwanda Gisanga εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αφοσίωση στις αξίες της: το σεβασμό στον άνθρωπο με τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας, ασφάλειας και ίσων δικαιωμάτων για όλους σε έναν καλύτερο κόσμο. O νέος Single Estate με το μοναδικό γευστικό προφίλ από κεράσι, μελάσσα και μανταρίνι σε ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου και σου συστήνει μια ομάδα από γυναίκες οι οποίες μέσα από την καλλιέργειά του μπορούν να χαμογελούν. Kαθώς στέκεσαι μπροστά στο stand με τους Single Estate και επιλέγεις το νέο tightvac κουτάκι με τους πολύτιμους κόκκους, όχι μόνο σκέφτεσαι εκείνες αλλά τις στηρίζεις ενεργά συμμετέχοντας στην προσπάθεια της Coffee Island . Γιατί είναι ωραίο η αγαπημένη σου συνήθεια να χαρίζει χαμόγελα στην άλλη άκρη του κόσμου.