Ο κόσμος του καφέ. Μια περιοχή που παραμένει αχαρτογράφητη, γεμάτη εκπλήξεις, παλιές και νέες, που ανοίγει και διευρύνεται διαρκώς. Υπάρχουν ροφήματα που γνωρίζεις καλά και απολαμβάνεις καθημερινά. Άλλα που ξέρεις το όνομά τους, αλλά το τι είναι… παραμένει μυστήριο. Και τέλος, είναι κάποια που δεν είχες ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν. 

Coffee Island baristi pouring milk in the customer's coffee.

Όταν τα ανακαλύπτεις, όμως; Η χαρά είναι πάντοτε μεγάλη. 

Κάθε γευστικό ταξίδι στον κόσμο του καφέ είναι μια ολιστική εμπειρία γνώσης και αισθήσεων, που σου ξυπνά δυνατά συναισθήματα και σε κάνει να θες να δοκιμάσεις ολοένα και περισσότερα πράγματα.

Ο κόσμος, λοιπόν, κρύβει πολλές γευστικές εκπλήξεις καφέ και σήμερα θα ανακαλύψουμε μαζί πέντε από αυτές.

Kaffeost coffee

Kaffeost: Ο πιο εκκεντρικός συνδυασμός

Καφές και τυρί. 

Όχι ως συνοδευτικό, αλλά μέσα στον καφέ. Ναι, καλά διάβασες, πρόκειται για ζεστό καφέ με κυβάκια τυριού. Ακούγεται περίεργο; Για τους Φινλανδούς και τους Σουηδούς δεν είναι και τόσο. 

Αντίθετα, αυτό προσφέρουν ως καλωσόρισμα και το απολαμβάνουν πάντοτε με καλή παρέα και φίλους, καθώς κοιτάζουν από το παράθυρο ή… το τζακούζι τους τις παγωμένες λίμνες. Είναι μια κίνηση φιλοξενίας, που έχει ως στόχο να “ζεστάνει” τους καλεσμένους, οι οποίοι αν το αρνηθούν, δείχνουν ασέβεια και αγένεια προς τον host τους.

Man and woman enjoying their flat white and Spanish latte coffees at Coffee Island.

Το ritual; Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσει κανείς τον Kaffeost. Κοινό σημείο; Η ξύλινη κούπα σερβιρίσματος από σημύδα. Κάποιοι προτείνουν να σερβίρεις τον καφέ και δίπλα το τυρί σε κυβάκια, έτοιμα να “βυθιστούν” στο ζεστό ρόφημα, όπως θα βυθιστείς κι εσύ σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Άλλοι, βάζουν στη βάση της κούπας το τυρί κι έπειτα ρίχνουν τον ζεστό καφέ. Πώς θα το απολαύσεις; Είναι στην κρίση του οικοδεσπότη σου. 

Το benefit; Τόσο η γεύση του καφέ όσο και του τυριού, όταν είναι μαζί, βελτιώνεται, χαρίζοντας στο ρόφημά σου βελούδινη υφή. 

Fun Fact: Το τυρί ονομάζεται juustoleipä, ή αλλιώς “ψωμένιο τυρί” (δηλαδή cheese bread). Έχει πάρει το όνομά του τόσο από την ξηρή του υφή όσο και από το ότι συνοδεύεται συνήθως από μαρμελάδα, σιρόπι και φυσικά, καφέ. 

Café de olla coffee.

Café de olla: Ένας… επαναστατικός καφές

Από τα χέρια των soldaderas στα χέρια των στρατιωτών της μεξικανικής επανάστασης του 1910. Στα χέρια του ίδιου του Emiliano Zapata.

Η συνταγή; Κανέλα, piloncillo (δηλαδή μεξικανική ζάχαρη), γαρύφαλλο, καφές και σοκολάτα. Όλα αυτά μαζί ψήνονταν σε ένα πήλινο καζάνι και δημιουργούσαν αυτό το ιδιαίτερο ρόφημα, που έδινε ενέργεια και δύναμη στους στρατιώτες μέσα στη μέρα.  

Σήμερα; Το Café de olla έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Μεξικού, φτάνοντας μέχρι τα μεγάλα κέντρα των ΗΠΑ και θεωρείται superdrink! 

Το piloncillo έχει ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι, ενώ ταυτόχρονα το cacao είναι πλούσιο σε βιταμίνες που σε boostάρουν. Η ένταση της σοκολάτας είναι αυτή που χαρίζει την ξεχωριστή επίγευση στο ρόφημα και το καθιστά ένα must-drink του Μεξικού. 

Ipoh White Coffee

Ipoh White Coffee: Ένα πετυχημένο πείραμα

Γιατί ένας καφές που έχει το χρώμα της καραμέλας ονομάζεται λευκός; Γιατί η κινέζικη ονομασία του αναφέρεται στον ξεχωριστό τρόπο που ψήνεται, ζυμώνεται και αναμειγνύεται για να δώσει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  

Η ιστορία; Για να μπορέσουν οι έμποροι από τη Χαϊνάν να δουλέψουν με τους Δυτικούς αποίκους στη Μαλάγια, έπρεπε να πιουν και από τον καφέ τους. Επειδή όμως, η γεύση του ήταν πολύ πικρή για αυτούς, δεν άργησαν να πειραματιστούν με αυτό το παράξενο ρόφημα. Ξεκίνησαν να δοκιμάζουν διαφορετικούς τρόπους για να κάνουν τον καφέ πιο απολαυστικό και να ταιριάζει στις γεύσεις τους. 

Μοναδικό άρωμα: Πώς το απέκτησε; Με την τεχνική του αργού ψησίματος των κόκκων μέσα σε μαργαρίνη. Ένα blend διαφορετικών κόκκων που μας χάρισε τον αρωματικό και “απαλό” καφέ, που γεννήθηκε στην παραδοσιακή πόλη του Ipoh. 

Coffee Island's Spanish latte coffee.

Spanish Latte: Το ισπανικό ταπεραμέντο σε μια κούπα

Τι είναι; Espresso με φρέσκο, αλλά και συμπυκνωμένο γάλα. Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο συνδυασμό, αφού στους περισσότερους καφέδες επιλέγεται ένα από τα δύο είδη γάλακτος, ανάλογα με το γούστο του καταναλωτή. 

Η προέλευση; Δεν είναι ξεκάθαρη. Άλλα τον αποκαλούν Havana Latte, άλλοι Cuban Latte. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι λατινογενής.

Η συνταγή; Συνήθως έχει 2 δόσεις espresso, 1 oz συμπυκνωμένο γάλα με ζάχαρη και 5-6 oz ζεστό γάλα για cappuccino. 

Εννοείται ότι αν προτιμάς τον καφέ σου κρύο, βάζεις παγάκια! Θες να μάθεις ένα twist; Ρίξε πρώτα τον πάγο και μετά τον καφέ, για ακόμα πιο έντονη γεύση.

A woman pouring milk into a coffee island coffee.

Flat White Latte: Όχι μόνο ένας Latte

Πολλές φορές, μπορεί να βλέπεις στον κατάλογο την επιλογή Flat White Latte, ξέρεις όμως τι σημαίνει; Είναι ένα ρόφημα με βάση τον espresso και ζεστό γάλα. Η ιδανική επιλογή αν θέλεις να απολαύσεις ένα ρόφημα με αρκετά έντονη τη γεύση του espresso, αλλά σ’ αρέσει και… το γάλα στον καφέ σου. 

Η προέλευση; Υπάρχει μια διαφωνία για το αν προέρχεται από την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία. Σε κάθε περίπτωση πρωτοεμφανίστηκε στα 80’s και ύστερα εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. 

Η διαφορά με τον Cappuccino; Ο cappuccino είναι ένα μικρότερο και πιο δυνατό ρόφημα. Φτιάχνεται με μια δόση espresso και μια παχιά στρώση αφρού. Αντίθετα, o latte περιέχει ζεστό γάλα, σερβίρεται σε μεγαλύτερη κούπα και με πολύ λιγότερο αφρό. 

Coffee Island's flat white and Spanish latte coffee.

Η διαφορά με τον Latte; Ο Flat White σερβίρεται σε μικρότερη κούπα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αραιωμένος και με λιγότερο αφρό, για έντονη γεύση. 

Coffee Island's paper cups.

Μην ξεχνάς…

Ο Spanish Latte και ο Flat White Latte έχουν ταξιδέψει μέχρι τα Καφεκοπτεία μας. Δώσε τους μια ευκαιρία και απόκτησε μια διαφορετική εμπειρία espresso, έτσι, για την αλλαγή!