Η δική σου δημιουργία είναι πάντοτε μοναδική. Με την πιο ποιοτική πρώτη ύλη από το Καφεκοπτείο μας και τα απαραίτητα “εργαλεία” Home Barista, ακολουθείς στο σπίτι το δικό σου μονοπάτι για την παρασκευή του ροφήματός σου. Έτσι, άθελά σου έχεις αποκτήσει ένα ιδιαίτερο καθημερινό τελετουργικό γεμάτο πολύπλοκα αρώματα και ιδιαίτερες γεύσεις. 

People enjoying their Coffee Island coffee at home.

Τι μπορεί να στο χαλάσει; 

Όπως κάθε παραμύθι έχει τον ήρωα, αλλά και τον… κακό, έτσι κι εσύ πρέπει να αντιμετωπίσεις τους εχθρούς του καφέ. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά ακόμα κι αν έχεις επιλέξει specialty καφέ με εξαιρετικά αρώματα και ασύγκριτο γευστικό προφίλ, οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά και σου εγγυώνται το τέλειο αποτέλεσμα ή… αστοχίες που θέλεις να αποφύγεις. 

Πάμε να τις ανακαλύψουμε! 

Coffee Island's cappuccino.

Οι συμβουλές του barista

1. Διάλεξε το “σωστό” νερό

Ήξερες πως το 99% ενός καφέ εσπρέσο είναι νερό; Γι’ αυτό φρόντισε να χρησιμοποιήσεις το… σωστό. Ποιο είναι αυτό; 

Το εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Η εύκολη λύση μπορεί να είναι το νερό της βρύσης, αλλά σίγουρα δεν είναι η καλύτερη, αφού το νερό περιέχει άλατα και άλλες ουσίες, που επηρεάζουν την εκχύλιση και κατ’ επέκταση τη γεύση του καφέ.

2. Φρεσκοαλεσμένος καφές για… φρέσκο άρωμα

Είναι γεγονός ότι όταν αλέθεται ο καφές, χάνει λίγη από τη μαγεία που έχουν τα αρώματά του. Γι’ αυτό κάθε φορά, στον μύλο άλεσης, βάλε την ποσότητα καφέ που θα πιεις εκείνη τη στιγμή. Έτσι, τα αρώματα του καφέ θα σε ξυπνήσουν με την πρώτη κιόλας γουλιά. 

Coffee beans

3. Γίνε ο σωματοφύλακας του καφέ σου

Οι κόκκοι πρέπει να προστατευτούν. Αυτή την αποστολή τη φέρνεις εσύ εις πέρας. Οι εχθροί τους; Το οξυγόνο, οι οσμές, η υγρασία και το φως. Ταυτόχρονα, κράτα τους σε θερμοκρασία δωματίου.  Αποθήκευσε τους σωστά και διατήρησε τη γεύση και τα αρώματα του καφέ αναλλοίωτα.

Extra tip: Μην αγοράζεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα καταναλώσεις σε μια εβδομάδα. Έτσι, κάθε μέρα θα πίνεις τον φρέσκο καφέ που αγαπάς.

4. Δυνάμωσε ή χαμήλωσε την ένταση

Μύθος Αν αυξήσεις ή μειώσεις την ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιείς, θα αυξήσεις ή θα μειώσεις την ένταση του ροφήματος αντίστοιχα. Αλήθεια: Αν θέλεις πιο δυνατό ή πιο ελαφρύ καφέ, πειραματίσου με διαφορετικά χαρμάνια και ποικιλίες.

Man pouring coffee in mug

Άλλαξε συνήθειες, όχι καφέ!

Εκτός από τα γενικά tips που πρέπει πάντοτε να ακολουθούμε για μια μοναδική εμπειρία καφέ, πρέπει να γνωρίζουμε για τις ιδιαιτερότητες κάθε είδους ροφήματος. Τι κάνει τέλειο έναν καφέ φίλτρου; Τι πρέπει να προσέξεις στον espresso; Πώς μπορείς να μερακλώσεις και άλλο τον ελληνικό σου ή πώς χτυπάς σωστά έναν φραπέ;

Coffee Island's Chemex

Για όσους βάζουν φίλτρο στον καφέ και όχι… στη ζωή

Είσαι ένας slow drinker με λατρεία στην παρέα και ζεστασιά ενός καφέ φίλτρου; Σε κάθε γουλιά κλείνεις τα μάτια και αφήνεσαι στην απόλαυση του ροφήματός σου; Αυτά τα tips είναι για εσένα! 

Playing games and enjoying Coffee Island's coffee at home

Φίλτρου με άρωμα χαρτιού;

Ο καφές φίλτρου έχει διάφορα αρώματα και γεύσεις που του ταιριάζουν άψογα. Το “χάρτινο” όμως δεν είναι ένα από αυτά. Για να το αποφύγεις λοιπόν, βρέξε το χάρτινο φίλτρο με ζεστό νερό που εξουδετερώνει τα αρώματα του χαρτιού και είσαι έτοιμος.

Η άλεση θέλει τρόπο, όχι κόπο

Φτιάχνεις τον καφέ φίλτρου σου με χάρτινο φίλτρο, υφασμάτινο, σε μηχανή με μεταλλικό φίλτρο ή σε έμβολο; Τότε, πρέπει να ξέρεις ότι ο κάθε τρόπος θέλει και διαφορετική άλεση του καφέ. Ρώτησε τον barista στο Καφεκοπτείο μας, ποιο φίλτρο έχεις κι εκείνος… θα σε καθοδηγήσει στην σωστή άλεση καφέ. 

Coffee Island's filter coffee package and aero press

Η δημιουργία θέλει και τα σωστά εργαλεία

Γίνε Home Barista = μοναδικό αποτέλεσμα. 

Πώς μπορείς να κάνεις το τέλειο, τελειότερο; Επιλέγοντας συσκευές που θα σου δώσουν μια ποιοτικά γευστική κούπα καφέ, κάνοντας τη διαδικασία εκχύλισης διαδραστική. Την επόμενη φορά πρόσφερε στους καλεσμένους σου μια ζεστή κούπα καφέ εκχυλισμένο από V60 και θα τους μείνει αξέχαστο.

Coffee Island's filter coffee package, coffee press and mug

Press to impress για φίλτρου και cappuccino

Έχεις έμβολο ή αλλιώς γαλλική πρέσα; Εκτός από καφέ φίλτρου, μπορείς να φτιάξεις και το αφρόγαλα για τον ζεστό ή freddo cappuccino σου. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά δοκίμασε να βάλεις το γάλα μέχρι τη μέση και ανεβοκατεβάσεις το μεταλλικό φίλτρο μέχρι να γίνει ένα λαχταριστό αφρόγαλα.

Extra tip: Βάλε ζεστό ή κρύο γάλα, ανάλογα με τον καφέ που θέλεις να απολαύσεις.

Coffee Island's filter coffee package and filter coffee machine

Espresso: Μπορεί ο καθημερινός καφές να γίνει τέχνη;

Φυσικά, η τέχνη φαίνεται στα καθημερινά πράγματα. Σ’ αυτά που θεωρούμε δεδομένα και το espressάκι ή ο cappuccino είναι ένα από αυτά. 

Coffee Island's espresso coffee package

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Ήξερες ότι… αν δεν καθαρίζεται η μηχανή του espresso μένουν έλαια, τα οποία δίνουν πικρή γεύση στο ρόφημά σου; Πρέπει να καθαρίζεις λοιπόν τη μηχανή σου κάθε μέρα και μάλιστα να την καθαρίζεις με ειδικό υγρό για να μην πιάνει άλατα.

pouring_milk_in_coffee

Αφράτο αφρόγαλα; Από εμάς είναι ναι!

Θερμόμετρο και στροβιλισμός. Τα δύο στοιχεία που κάνουν ένα αφρόγαλα τόσο λαχταριστό, που θα το φας με το κουτάλι! Όσο ζεσταίνεται το γάλα γίνεται γλυκό, αλλά προσοχή! Αν μείνει πολλή ώρα καίγεται και δίνει καμένο άρωμα και ξινή γεύση. 

Θέλεις ελαστική υφή χωρίς φυσαλίδες; Προσάρμοσε τη θέση του ακροφύσιου, ώστε να δημιουργείται στροβιλισμός. 

Η εκχύλιση ενός espresso στο μικροσκόπιο

Ένας τέλειος εσπρέσο δίνει περίπου 30ml και πρέπει να εκχυλιστεί σε 22’’ με 27’’. Αν η ροή είναι πολύ λεπτή, ο espresso πικρός και το χρώμα της κρέμας πολύ σκούρο, ο καφές σου θέλει πιο χοντρή άλεση. Αν η ροή είναι γρήγορη, τότε θέλει πιο λεπτή άλεση.

Coffee Island's espresso coffee package, espresso moka machine and mug

Παραδοσιακός Ιταλικός… espresso

Reminder: Αν χρησιμοποιείς μπρίκα την πρώτη φορά φτιάξε 3 καφέδες και άσε τον τελευταίο όλο το βράδυ να αρωματίσει όλη την καφετιέρα. Όταν την καθαρίζεις μην τη συναρμολογείς, για να μην μαζεύεται υγρασία.

Coffee Island's coffee pots and greek coffee packages.

Ναι, και ο ελληνικός έχει τα tricks του

Το μερακλήδικο καϊμάκι! 

Step 1: Χρησιμοποίησε αναδευτήρα και όχι κουταλάκι. 

Step 2: Επίλεξε μπρίκι ελληνικού με στενό λαιμό.

Step 3:  Ρίχνουμε τον καφέ από χαμηλά και κοντά στην κούπα μας για πιο ”πλούσιο” καϊμάκι.

A man pouring coffee from coffee pot to mug

(Δεν) καίγεται και σιγο…βράζει

Το μυστικό στον ελληνικό; Διατήρησε χαμηλή τη φωτιά ή τη θερμοκρασία για να σιγοβράσει και να μη σου καεί! 

Ελληνικός με άρωμα καραμέλα;

Πώς; Πρόσθεσε λίγο αρωματικό καφέ φίλτρου μέσα στον ελληνικό σου για extra άρωμα και γεύση.

Και ο φραπέ έχει τα μυστικά του

Τόσος αφρός, όσο χρειάζεται.

Για να μην είναι ο κρύος στιγμιαίος σου 50% αφρός και 50% καφές, βάλε πρώτα το νερό και μετά τον καφέ με τη ζάχαρη. Σε 10’’ δευτέρα χτυπήματος θα πρέπει να έχεις τον ιδανικό αφρό.

Ξέφυγε από τα συνηθισμένα

Κάνε το twist στον καφέ σου, επιλέγοντας στιγμιαίο με άρωμα καραμέλας! 

Coffee Island mug

Μην ξεχνάς…

Δες βήμα-βήμα πώς να τελειοποιήσεις τον δικό σου μοναδικό καφέ στο κανάλι μας στο YouTube!