Άνοιξε σημειώσεις, βάλε γυαλιά και ετοιμάσου να μάθεις τα πάντα για τον καφέ! Πίνεις καφέ κάθε μέρα – ίσως και περισσότερες από μία φορές – αλλά πόσα ξέρεις πραγματικά για αυτόν τον εξωτικό καρπό; Αν δεν γνωρίζεις τα πάντα για τον καφέ, πώς ξέρεις ότι κάνεις τη σωστή επιλογή για εσένα; 

coffee_beans_tree

Ας ξεκινήσουμε με έναν ορισμό

Καφές: είναι φρούτο στο μέγεθος του κερασιού με πολύ γλυκιά γεύση, που συναντά κανείς στα κλαδιά ενός καφεόδεντρου. Πλάι στους άγουρους και ώριμους καρπούς, την ίδια χρονική στιγμή, μπορεί να βρεθούν και τα λευκά άνθη του δέντρου, που θυμίζουν γιασεμί. 

Πώς γίνεται η συγκομιδή; Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τρόποι: η διαλογή με τα χέρια, αλλιώς picking, το τράβηγμα από τα κλαδιά και τέλος με τα κατάλληλα μηχανήματα. 

man_observing_coffee_trees

Απογειωνόμαστε για τις χώρες του καφέ

Η γεωγραφική θέση είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα του καφέ. Αρχικά, τα καφεόδεντρα δεν ευδοκιμούν παντού. Στην πραγματικότητα, το τροπικό κλίμα είναι αυτό που μας χαρίζει το «μαγικό» ρόφημα του καφέ. Γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή γύρω από τον ισημερινό, ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω, έχει ονομαστεί «Ζώνη του Καφέ». 

Έπειτα, κάθε χώρα, κάθε περιοχή της ίδιας χώρας, ακόμα και το υψόμετρο παίζουν σημαντικό ρόλο στο γευστικό προφίλ του καφέ. Για παράδειγμα, ένας καφές που έχει καλλιεργηθεί σε υψηλό υψόμετρο παρουσιάζει περισσότερη οξύτητα και πολυπλοκότητα στο γευστικό προφίλ. Αντίθετα, ο καφές που καλλιεργείται σε χαμηλότερο υψόμετρο έχει πιο γήινα αρώματα και γεύσεις.

coffee_plantation

Arabica & Robusta: Δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος 

Πάμε να τις ανακαλύψουμε! Η Arabica φύεται σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η Robusta απαντάται κυρίως σε πεδιάδες. Αναφορικά με το γευστικό προφίλ, η Arabica έχει καλή οξύτητα, ελαφρύ σώμα και αρώματα λουλουδιών, εσπεριδοειδών και ξηρών καρπών. Από την άλλη, η Robusta έχει λιγότερη οξύτητα, πλούσιο σώμα, πικρή γεύση και γήινα αρώματα. 

hands_coffee_beans

Τι εννοούμε όταν λέμε «ποικιλία»

Κλιματικές αλλαγές και περιβάλλον δίνουν ξεχωριστά, αλλά και πολλές φορές ίδια γευστικά προφίλ. Έτσι, διαφορετικές χώρες μπορεί να «δίνουν» καφέ με ίδιο γευστικό προφίλ, ενώ μέσα στην ίδια χώρα, να βρίσκουμε καφέδες με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ποικιλίες.

Ποικιλία ονομάζουμε τον καφέ που καλλιεργείται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και αποκτά τα ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά της.

Παρόλο που κάθε ποικιλία δίνει διαφορετικό μέγεθος, σχήμα και χρώμα ωρίμανσης του καρπού, κάθε μία χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και εμπειρία για να φτάσουν οι κόκκοι της αναλλοίωτοι μέχρι το ποτήρι σου.

hand_three_coffee_beans

Στον καφέ κρατάμε το κουκούτσι

…γνωστό και ως κόκκο! Αν και ένας καρπός περιέχει συνήθως δύο κόκκους, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της παραγωγής που έχει μόνο έναν και οι ντόπιοι αποκαλούν “Pea Berry”. 

Η διαδικασία εξαγωγής του καρπού από τον κόκκο δεν είναι καθόλου εύκολη. Χρειάζεται προσοχή και φροντίδα, γι’ αυτό και υπάρχουν τρεις ξεχωριστές μέθοδοι επεξεργασίας: η ξηρή, η υγρή και η ημίξηρη. Η καθεμία από αυτές χαρίζει στον κόκκο του καφέ διαφορετικό γευστικό προφίλ. 

coffee_process

Ας τις μάθουμε καλύτερα

Η ξηρή μέθοδος επεξεργασίας ή αλλιώς natural/dry είναι η παραδοσιακή μέθοδος, κατά την οποία το φρούτο αφήνεται στον ήλιο για αποξήρανση για ευκολότερη εξαγωγή του κόκκου.

Στην υγρή μέθοδο γίνεται η εξαγωγή του κόκκου από το φρούτο με τη βοήθεια του νερού. Το στάδιο της ζύμωσης στην υγρή διαδικασία συμβάλλει σημαντικά στο γευστικό αποτέλεσμα.

Τέλος, η ημίξηρη είναι συνδυασμός των δύο παραπάνω.

man_smelling_coffee_beans

Τέλος το μάθημα, ώρα για δοκιμή!

Πήγαινε σε ένα κατάστημα Coffee Island και βρες τον καφέ που σου ταιριάζει!

Μην ξεχνάς…

Βρες specialty καφέ Coffee Island στο καφεκοπτείο μας ή απόλαυσέ τον σε take away από τα χέρια του barista μας. Μη διστάζεις να δοκιμάζεις!

coffee_beans